miercuri, 28 martie 2012

Proiectul Grădina partea 1


Acesta este planul grădinii cu tot ce am semănat până acum. Mi-am dorit de ceva timp să am o grădină organică, anul acesta m-am înscris la un curs de fermier, mai exact lucrător cultura plantelor. Eu nu am avut deloc tangenţe cu domeniul acesta, bunicul e inginer agronom, dar el e specialist în culturi mari de cereale. Acasă am avut mereu grădină, dar nu mă prea preocupa, ziceam că se găsesc aceleaşi produse în piaţă sau la magazin. Acum de când am auzit de fungicidul cu initium, care este folosit în România pe cartofi, ceapă, roşii şi struguri, m-am cam speriat. Este foarte dăunător pentru colon şi se elimină foarte greu din organism, 1 mg pe an. Am zis că nu are rost să risc, mai bine îmi produc acasă din moment ce am loc şi mă pot ocupa. Şi dacă nu va ieşi tot ce am semănat, o parte măcar tot va fi bună. Sunt optimistă că voi avea succes :)


Plus dovleceii Zucchini şi încă un tip de spanac, am reuşit să le punem toate într-o zi.

Am cumpărat şi nişte seminţe mai "exotice": Rubarbă, Ceapă Lilia, Okra, Ardei iute Satan's kiss, Swiss Chard, Dovlecel floricică, Căpşuni Yellow Wonder, Anghinare, Kale şi Roşii Principe Borghese.

Acestea urmează să le semănăm zilele următoare.

Aşa arată seminţele de Rubarbă. Prima oară se ţin seminţele în apă, timp de o oră. Apoi se seamănă câte 2 într-un cuib de 1 cm adâncime, în ghiveci. După ce cresc plantele cam 15-20 cm, se pot scoate afară. Nu am avut gustat niciodată rubarbă, am înţeles că este dulce, se poate face gem, în combinaţie cu căpşuni chiar şi merge la orice desert. Planta este permanentă, rămâne pe acelaşi loc 20-25 de ani.

Am pus în ghiveci pământ amestecat cu mraniţă şi am semănat ardei iute, roşii, rubarbă şi căpşuni. Când răsar şi cresc un pic, le mut afară.

Am făcut şi o mică potecă între parcele, urmează şi în partea cealaltă.

Aşa arată tot ce am făcut în 3 zile, ieri am început să dau cu arşeul şi în partea aceasta în care stăteam când am făcut poza. Aici vom pune usturoi, ceapă, roşii, ardei, vinete, mazăre şi fasole.
Am mai comandat nişte seminţe, le voi împărtăşi în partea a doua a postării despre proiectul grădina :)