marți, 20 noiembrie 2012

Colțunași polonezi cu cartofi și cu varză murată

Aluatul se face din: 3 căni de făină (1 cană = 250 ml), 1 linguriță și jumătate de sare, 2 linguri ulei de măsline și 310 ml apă călduță. Din acest aluat ies 36 de colțunași. Se frământă bine, se acoperă și se lasă să stea 1 oră.
Pregătim umplutura din cartofi: se fierb 900 g cartofi, se strecoară, dar lăsați 60 ml din apa în care au fiert, când zdrobiți cartofii, adăugați și apa.
Se zdrobesc cartofii, se adaugă 1 linguriță și un sfert de sare
Se adaugă 2 linguri de mărar tocat (dacă aveți doar uscat, de obicei se pune jumătate din cantitate, adică 1 lingură)
Adăugați 3 linguri de drojdie inactivă.
Se pune un praf de nucșoară, cât luați în 2 degete. Se amestecă totul bine să se omogenizeze.
Varza murată se călește în puțin ulei până se înmoaie.
După 1 oră de stat, se întinde aluatul subțire și se taie cercuri mari.
Fiecare colțunaș va fi umplut cu 1 lingură de compoziție din cartofi.
Se pune umplutura peste cerculețul de aluat și se împătură.
Se ciupește marginea, se apasă ușor și se mai ciupește un pic marginea, să fie bine lipit aluatul, să nu curgă afară compoziția. La fel se procedează și cu cele cu varză. Eu am făcut 18 bucăți cu cartofi și 18 bucăți cu varză murată.
Se pune la fiert o oală cu apă, 2 linguri de ulei de măsline și 2 linguri de sare. Se fierb colțunașii până aluatul devine moale și se poate mesteca ușor.
Se încinge puțin ulei cu pesmet, apoi se dau colțunașii prin pesmet.